Ce este dermatoscopia digitală?

Dermatoscopia digitală este o metodă de investigatie care permite vizualizarea leziunilor cutanate la o dimensiune mare. Procedura este efectuată cu un dermatoscop digital care nu numai că permite mărirea imaginii, ci și salvarea de fotografii digitale pentru a facilita urmărirea pe termen lung a leziunilor cutanate. Un alt avantaj al dermatoscopului digital este că permite observarea cu lumină pulsată în așa fel încât aceeași leziune să poată fi studiată la diferite adâncimi.

Acest tip de test este esențial pentru depistarea precoce a melanomului. Dermatoscopia digitală permite o revizuire exhaustivă a alunitelor sau nevurilor pentru a le identifica particularitățile și pentru a identifica dacă sunt sau nu periculoase. De asemenea, este foarte util pentru diagnosticarea altor tipuri de tumori ale pielii, cum ar fi carcinomul bazocelular sau carcinomul scuamos.

Când este indicată dermatoscopia digitală?

Acest test este indicat pentru controlul general al nevului, prevenirea melanomului si pentru diagnosticarea altor leziuni cutanate precum anumite tumori benigne sau maligne. Dar dermatoscopia digitală este recomandată în special celor care îndeplinesc unele dintre următoarele criterii:

– dacă ați fost diagnosticat cu melanom în trecut

– dacă există antecedente de melanom în familie

– dacă ați suferit mai multe arsuri solare în copilărie și adolescență, deoarece aveți mai multe șanse de a dezvolta cancer de piele

– dacă aveți un număr mare de nevi sau alunițe; o persoană cu mai mult de 100 de alunițe poate avea un risc de până la 7 ori mai mare de a dezvolta melanom

– dacă aveți un fototip de piele scăzut (I-II), adică persoane cu pielea și ochii de culoare deschisa, care au dificultăți în a se bronza.

Cum se efectuează dermatoscopia digitală?

Dermatoscopia digitală este un test non-invaziv care nu necesită prea multă pregătire prealabilă și durează de obicei între 30 și 40 de minute.

Înainte de test

Înainte de efectuarea testului, medicul dermatolog adresează pacientului de obicei o serie de întrebări legate de antecedentele personale de cancer de piele, melanom, arsuri solare în copilărie și adolescență, alunițe atipice. Istoricul familiei este, de asemenea, foarte important.

În timpul testului

Testul începe cu o observare generală a pielii pentru a determina fototipul și apoi se efectuează o examinare a întregii suprafețe corporale în căutarea alunițelor sau a petelor suspecte. In continuare se fac fotografii digitale ale intregului corp de la distanta, ceea ce necesita colaborarea pacientului pentru ca acesta sa adopte posturi diferite si astfel sa faciliteze procedura. Cu acestea se realizeaza o harta generala a corpului pentru a identifica aspectul leziunilor la controalele ulterioare.

Următorul pas este realizarea de fotografii individuale ale fiecărei alunițe sau leziuni pentru a identifica structurile nevului și pentru a vedea dacă există semne suspecte de malignitate.

Odată ce procesul este încheiat, toate imaginile vor fi arhivate într-o bază de date confidențială. Doar medicul dermatolog va avea acces la ea, iar distrugerea datelor poate fi oricând solicitată. În orice caz, imaginile vor rămâne întotdeauna anonime.

După test

Rezultatele sunt de obicei cunoscute imediat ce testul este terminat, deși uneori studiul comparativ necesită mai mult timp și medicul dermatolog preferă să-l efectueze mai detaliat după vizită. 

Pentru a determina dacă nevii sunt suspecti sau nu, studiul se va baza pe ceea ce este cunoscut sub numele de ABCDE al melanomului: Asimetrie, Borduri, Culoare, Diametru, Evoluție. Pe scurt, acesta este un test foarte simplu, dar foarte eficient în lupta împotriva cancerului de piele.

Benefits of total body photography and digital dermatoscopy (“two-step method of digital follow-up”) in the early diagnosis of melanoma in patients at high risk for melanoma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215791/

Dermoscopy practice guidelines for use in telemedicine
https://www.nature.com/articles/s41746-022-00587-9